flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальні проблеми

24 жовтня 2013, 14:43

 

Наказом Державної судової адміністрації України від 14 червня 2013 року №81 внесено зміни до наказу Державної судової адміністрації України від 31 травня 2013 року №72, яким з 17 червня 2013 року запроваджувався обмін електронними документами між судом та учасниками процесу.
 
Відповідно до вказаним змін, Державної судової адміністрації з 17 червня 2013 рокузапроваджується обмін електронними документами між судом та учасниками судового процесу (кримінального провадження) із застосуванням автоматизованої системи документообігу суду відповідно до Тимчасового регламенту обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 07 вересня 2012 року № 105, за виключенням положень стосовно надсилання до суду електронних документів учасниками судового процесу (кримінального провадження).
 
Таким чином, подання до суду документів в електронному вигляді чинним законодавством не передбачено.
 
Порядок подання учасниками судового процесу до суду документів в електронному вигляді, а також надсилання таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді відповідно до процесуального законодавств, визначено Тимчасовим регламентом обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, який затверджено наказом Державної судової адміністрації України 07 вересня 2012 року  №  105.
Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді по конкретній справі, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.  
 
Виходячи зі змісту викладеного, необхідною умовою отримання процесуальних документів від суду в електронному вигляді є подача до суду відповідної заявки встановленої форми у паперовому вигляді.
 
Поряд з тим необхідно зазначити, що пункт 6 Тимчасового регламенту передбачає надсилання судом учасникам судових процесів виключно процесуальних документів, що виготовлені судом.
Направлення будь-яких інших матеріалів справи в електронному вигляді не передбачено.
 
Одночасно з тим, необхідно зазначити, що надсилання учасникам судового процесупроцесуальних документів в електронному вигляді за допомогою програмних засобів автоматизованої системи документообігу суду можливе лише за умови наявності у суді ідентифікаційного номеру платника податків – фізичної особи.