flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО УХВАЛЕННЯ РІШЕННЯ СУДОМ по справі №216/3332/23

20 листопада 2023, 14:25

Справа № 216/3332/23

Провадження № 2/216/1710/23

З А О Ч Н Е

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

       05 жовтня 2023 року місто Кривий Ріг

                                        Дніпропетровської області

   Центрально-Міський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Онопченка Ю.В.,

за участю: секретаря судового засідання Авшаряна С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Кривому Розі цивільну справу за позовною заявою Ткачової Анни Сергіївни до Талибли Натіга Сабіра огли про розірвання шлюбу, -

в с т а н о в и в:

17 травня 2023 року Ткачова Анна Сергіївна звернулась до суду з позовом до Талибли Натіга Сабіра огли про розірвання шлюбу.

Позовна заява мотивована тим, 19 травня 2017 року позивач зареєструвала шлюб з відповідачем у Дніпровському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, актовий запис № 74. Спільних дітей немає. Шлюбні відносини між сторонами припинені з січня 2023 року, вони спільно не проживають, шлюбних стосунків не підтримують. Причиною припинення шлюбних відносин стали розбіжності у поглядах на сімейне життя та його планування.

Позивач у судове засідання не з’явилася, надала суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач у судове засідання не з’явився, про час, день та місце слухання справи повідомлявся належним чином.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об’єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що в заочному порядку, позов підлягає задоволенню.

Письмовими матеріалами справи встановлено, що 19 травня 2017 року сторони зареєстрували шлюб у Дніпровському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, актовий запис № 74, що підтверджено свідоцтвом про шлюб (а.с.7).

Відповідно до положень статті 51 Конституції України та частини першої статті 24 Сімейного кодексу України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка.

Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, згідно припису статті 112 СК України, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення. При цьому суд з’ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитини-інваліда та інші обставини життя подружжя.

Судом встановлено, що з січня 2023 року сторони припинили шлюбні відносини, не проживають однією сім’єю, подружжя не бажало зберегти родинні стосунки, між ними встановились неприязні взаємовідносини. Суд вважає, що за таких обставин надання подружжю строку для примирення у даному випадку суперечить моральним засадам суспільства.

Згідно положень статті 3 СК України сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають спільні права та обов’язки.

Проаналізувавши встановлені обставини у справі, оцінивши надані докази в їх сукупності, приймаючи до уваги взаємини між подружжям, причини розлучення, небажання кожного з них продовжувати шлюбні відносини, суд приходить до висновку, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка, подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу є неможливим і недоцільним, суперечило б їх інтересам, а тому позов підлягає задоволенню.

Згідно ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про  судовий збір» ставка судового збору за подання до суду позовної заяви про розірвання шлюбу складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява подається до суду, становить 1073,60 грн, та підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 10, 11, 12, 13, 264-265, 280-282 ЦПК України, ст.ст. 110-112 СК України, суд -

у х в а л и в:

   Позовну заяву Ткачової Анни Сергіївни до Талибли Натіга Сабіра огли про розірвання шлюбу – задовольнити.

Шлюб між Ткачовою Анною Сергіївною та Талибли Натіга Сабіром огли зареєстрований 19 травня 2017 року у Дніпровському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, актовий запис № 74 – розірвати.

Стягнути з Талибли Натіга Сабіра огли на користь Ткачової Анни Сергіївни судовий збір в розмірі 1073,60 грн (тисяча сімдесят три гривні шістдесят копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено позивачем до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

- позивач: Ткачова Анна Сергіївна, 20.09.1987 року народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків – 3203915380, місце проживання: 50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Космонавтів, буд. 25, кв. 59;

- відповідач: Талибли Натіг Сабір огли, 21.03.1973 року народження, останнє відоме місце проживання: 50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Желябова, буд. 13.

 

Суддя                                                                        Ю.В.Онопченко