flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО УХВАЛЕННЯ РІШЕННЯ СУДОМ по справі №216/1422/23

07 листопада 2023, 10:36

Справа № 216/1422/23

Провадження № 2/216/1329/23

З А О Ч Н Е

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 серпня 2023 року                                         місто Кривий Ріг

Дніпропетровської області

 

Центрально-Міський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Онопченка Ю.В.,

за участю:секретаря судового засідання Авшаряна С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Кривому Розі цивільну справу за позовною заявою Стаднік Віти Ігорівни до Дамчука Дениса Григоровича про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, -

в с т а н о в и в:

28 лютого 2023 року позивач звернулася до Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області з позовом до  Дамчука Дениса Григоровича про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням.

Позовна заява мотивована тим, що відповідно до ордеру № 275 від 03.10.2016, Стаднік Віта Ігорівна (дошлюбне прізвище Дамчук) має право на заняття з сім’єю із двох чоловік житлової площі кімнати № 60, площею 28,2 кв.м, в гуртожитку № 42 по вул. Урицького (після перейменування вул. Старовокзальна) в м. Кривому Розі. Склад сім’ї позивача складається з неї, та з сина Дамчука Данила Денисовича, 03.09.2006 року народження. У вказаній кімнаті зареєстрований колишній чоловік позивача Дамчук Денис Григорович, який з 2013 року там не проживає. Реєстрація відповідача змушує нести додаткові комунальні витрати по оплаті за комунальні послуги та позбавляє приватизації кімнати. Посилаючись на вищевикладені обставини позивач просила суд задовольнити позовну заяву.

Позивач у судове засідання не з’явилася, надала суду заява про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач у судове засідання не з’явився, про час, день та місце слухання справи повідомлявся належним чином.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об’єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що в заочному порядку, позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що згідно ордера № 275 від 03.10.2016 Дамчук Віті Ігорівні надано право з сім’єю з двох осіб зайняти жилу площу в кімнаті № 60, розміром 28,2 кв.м, в гуртожитку № 42 по вул. Урицького в м. Кривому Розі. Склад сім’ї складається з Дамчук Віти Ігорівни, та Дамчука Данила Денисовича (а.с.9).

Свідоцтвом про шлюб виданого 15.07.2017 Центрально-Міським районним у місті Кривому Розі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області підтверджено зміну прізвища позивачем з Дамчук на Стаднік (а.с.15).

Відповідач зареєстрований за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Старовокзальна, буд. 42, кімн. 60, однак не проживає там з 2013 року по теперішній час, що підтверджується довідкою Відділу реєстрації місця проживання громадян виконавчого комітету Центрально-Міської районної у місті ради від 27.01.2023 № 572, та актом від 22.02.2023, посвідченого ОСББ «Старовокзальна Оселя» (а.с.11, 12).

Також, згідно відомостей довідки про склад сім’ї ОСББ «Старовокзальна Оселя» від 10.02.2023 № 159, за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Старовокзальна, буд. 42, кімн. 60, зареєстровані та проживають з 12.06.2013 по теперішній час Стаднік Віта Ігорівна, та Дамчук Данило Денисович (а.с.12).

Відповідно до частини першої статті 47 Конституції України кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду.

Частиною першою статті 15 ЦК України встановлено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

З урахуванням цих норм правом на звернення до суду за захистом наділена особа у разі порушення (можливого порушення), невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси.

Згідно з частинами четвертою, пʼятою статті 9 ЖК України ніхто не може бути виселений із займаного жилого приміщення або обмежений у праві користування жилим приміщенням інакше як з підстав і в порядку, передбачених законом. Житлові права охороняються законом, за винятком випадків, коли вони здійснюються в суперечності з призначенням цих прав чи з порушенням прав інших громадян або прав державних і громадських організацій.

Жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного або тимчасового проживання громадян, а також для використання у встановленому порядку як службових жилих приміщень і гуртожитків (стаття 6 ЖК України).

За змістом статей 71, 72 ЖК України наймач або члени його сімʼї можуть бути визнані судом такими, що втратили право користування жилою площею, зокрема, коли вони в ньому не проживають без поважних причин понад шість місяців. Якщо наймач або члени його сімʼї були відсутні з поважних причин понад шість місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймачем, а в разі спору - судом.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» зняття з реєстрації місця проживання здійснюється протягом семи днів на підставі заяви особи, запиту органу реєстрації за новим місцем проживання особи, остаточного рішення суду (про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, визнання особи безвісно відсутньою або померлою), свідоцтва про смерть.

Враховуючи вищевикладене, та приймаючи до уваги той факт, що відповідач не проживає за місцем своєї реєстрації з 2013 року, ніяких домовленостей з приводу користування ним вказаним житловим приміщенням немає, житлом не користується, комунальні послуги не оплачує, ніякої участі в утриманні житла не приймає, будь яких особистих речей відповідача чи іншого майна, яке належало б йому не залишилось, тому суд вважає можливим визнати відповідача таким, що втратив право користування житловим приміщенням за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Старовокзальна, буд. 42, кімн. 60.

Керуючись ст.ст. 5121381211258259263-265268273280-282354 ЦПК України, ст.ст. 9, 71, 72 ЖК України, суд –

у х в а л и в:

Позовну заяву  Стаднік Віти Ігорівни до Дамчука Дениса Григоровича про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням – задовольнити.

Визнати Дамчука Дениса Григоровича, 23.07.1983 року народження, таким, що втратив право користування житловим приміщенням за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Старовокзальна, будинок № 42, кімната № 60.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

- позивач: Стаднік Віта Ігорівна, 21.10.1987 року народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків – 3207018505, місце проживання: 50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Старовокзальна, буд. 42, кв. 60;

- відповідач:  Дамчук Денис Григорович, 23.07.1983 року народження, місце реєстрації: 50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Старовокзальна, буд. 42, кв. 60.

Суддя                                                                Ю.В.Онопченко