flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО УХВАЛЕННЯ РІШЕННЯ СУДОМ по справі №216/7344/21

27 червня 2023, 10:47

Справа № 216/7344/21

Провадження № 2/216/543/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 травня 2023 року                                         місто Кривий Ріг

Дніпропетровської області

 

Центрально-Міський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Онопченка Ю.В.,

за участю:секретаря судового засідання Авшаряна С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Кривому Розі цивільну справу за позовною заявою публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» до Коцури Романа Володимировича про відшкодування збитків в порядку регресу, -

в с т а н о в и в:

 

17 листопада 2021 року представник публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» (далі – ПАТ «НАСК «Оранта») звернувся до суду з позовом до Коцури Р.В. про відшкодування збитків в порядку регрессу.

Позовна заява мотивована тим, 14.02.2021 між Коцур Р.В. та ПАТ «НАСК «Оранта» було укладено поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів АР 9593148 відповідно до вимог Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правої відповідальності власників наземних транспортних засобів». За полісом було забезпечено транспортний засіб Volkswagen Jetta, державний номерний знак ВА 2504 ЕК.

05 квітня 2021 року о 17:44 год Коцур Р.В. керуючи автомобілем Volkswagen Jetta, ВА 2504 ЕК по вул. Лермонтова, напроти будинку № 4 в м. Кривому Розі не оцінив дорожню обстановку та її зміну, залежно від неї не вибрав безпечного бокового інтервалу, внаслідок чого скоїв наїзд на припаркований біля правого краю проїзної частини автомобіль Renault Mеgane, державний номерний знак АЕ 6671 КН, під керуванням Куріленка С.О., внаслідок чого транспортні засоби отримали механічні пошкодження, завдано матеріальної шкоди, після чого залишив місце ДТП. Постановою Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 21.04.2021 у справі № 216/2121/21, Коцуру Р.В. було визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст.ст. 122-4, 124 КУпАП.

12 квітня 2021 року Куріленко С.О. звернувся до позивача з заявою про страхове відшкодування шкоди, пов’язаної з пошкодження транспортного засобу Renault Mеgane, державний номерний знак АЕ 6671 КН, після чого Куріленку С.О. було виплачено 3218,94 грн, за вирахуванням франшизи у розмірі 1500 грн з оціненої вартості матеріального збитку з урахуванням зносу деталей в розмірі 4718,94 грн. Посилаючись на вищевказані обставини позивач просив суд задовольнити позов.

Представник позивача у судове засідання не з’явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримує в повному обсязі, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач у судове засідання не з’явився, про час, день та місце слухання справи повідомлявся належним чином, причини неявки суду не відомі.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об’єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що в заочному порядку, позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що 14.02.2021 між ПАТ «НАСК «Оранта» та Коцур Л.І. було укладено договір страхування щодо автомобіля Volkswagen Jetta, ВА 2504 ЕК. Строк дії з 15.02.2021 по 14.02.2022, що підтверджується полісом № АР/9593148 обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Постановою Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 21.04.2021, яка набрала законної сили 06.05.2021, визнано винним Коцуру Р.В. у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ст.ст. 122-4, 124 КУпАП, та встановлено, що 05.04.2021 о 17:44 год, керуючи автомобілем Volkswagen Jetta, ВА 2504 ЕК, по вул. Лермонтова, навпроти будинку № 4 в Центрально-Міському районі м. Кривого Рогу, не оцінив дорожню обстановку та її зміну, залежно від неї не обрав безпечного бокового інтервалу, внаслідок чого скоїв наїзд на припаркований біля правого краю проїзної частини автомобіль Renault Mеgane, державний номерний знак АЕ 6671 КН, під керуванням Куріленка С.О., після чого транспортні засоби отримали механічні ушкодження, завдано матеріальної шкоди, травмованих немає. Після вказаної ДТП Коцур Р.В. залишив місце пригоди.

12 квітня 2021 року Куріленко С.О. звернувся до ПАТ «НАСК «Оранта» з заявою про страхове відшкодування шкоди, пов’язаної з пошкодженням водієм Коцурою Р.В. його транспортного засобу Renault Mеgane, державний номерний знак АЕ 6671 КН  

Згідно розрахунку страхового відшкодування від 06.05.2021, розмір матеріальних збитків з урахуванням зносу деталей, завданих автомобілю Renault Mеgane, державний номерний знак АЕ 6671 КН, складає 4718,94 грн.

14 травня 2021 року ПАТ «НАСК «Оранта» перерахувала Куріленку С.О. страхове відшкодування в розмірі 3218,94 грн, з відрахуванням франшизи в сумі 1500 грн, що підтверджується платіжним дорученням № 24131 від 14.05.2021.

Частиною 1 статті 1166 ЦК України визначено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно ст. 993 ЦК України, ст. 27 Закону України «Про страхування», до страхової компанії, яка здійснила виплату страхового відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке Страхувальник мав до особи, відповідальної за заподіяні збитки.

Відповідно до ч. 1 ст. 1191 ЦК України визначено, що особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Нормами статей 22, 29 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено, що у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров’ю, майну третьої особи.

У зв’язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов’язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроблених навмисно з метою порятунку потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транспортного засобу, який керував транспортним засобом у момент дорожньо-транспортної пригоди, чи до місця здійснення ремонту на території України.

Страхувальником або особою, відповідальною за завдані збитки, має бути компенсована сума франшизи, якщо вона була передбачена договором страхування (п. 36.6 ст. 36 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»).

Статтею 1194 ЦК України визначено, що особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов’язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

Таким чином, враховуючи невиконання відповідачем правомірних вимог позивача, суд вважає позовну заяву обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Згідно ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За приписами ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних громадян, та для позивача при зверненні до суду з даним позовом, станом на 2021 рік, складала 2270 грн, та підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 5-8, 10, 11, 12, 13, 264-265, 280-282 ЦПК України, ст.ст. 993, 1166, 1191, 1194 ЦК України, суд -

у х в а л и в:

Позовну заяву публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» до Коцури Романа Володимировича про відшкодування збитків в порядку регресу – задовольнити.

Стягнути з Коцури Романа Володимировича на користь публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» страхове відшкодування у порядку регресу в розмірі 3218,94 грн (три тисячі двісті вісімнадцять гривень дев’яносто чотири копійки).

Стягнути з Коцури Романа Володимировича на користь публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» судовий збір в сумі 2270 грн (дві тисячі двісті сімдесят гривень).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено позивачем до Дніпровського апеляційного суду, шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

- позивач: публічне акціонерне товариство «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», код ЄДРПОУ: 00034186, місцезнаходження: 02081, м. Київ, вул. Здолбунівська, буд. 7д;

- відповідач: Коцура Роман Володимирович, 14.04.1981 року народження, останнє відоме місце реєстрації: 50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Купріна, буд. 118, кв. 1.

Суддя                                                                 Ю.В.Онопченко