flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО УХВАЛЕННЯ РІШЕННЯ СУДОМ по справі №216/6834/21

01 грудня 2022, 10:16

Справа № 216/6834/21

Провадження № 2/216/1348/22

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 листопада 2022 року                                         місто Кривий Ріг

Дніпропетровської області

 

Центрально-Міський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Онопченка Ю.В.,

за участю:секретаря судового засідання Авшаряна С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Кривому Розі цивільну справу за позовною заявою акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Криворіжгаз» до Черемісової Тетяни Анатоліївни про стягнення заборгованості за необлікований (донарахований) об’єм природного газу та витрат, пов’язаних з демонтажем, транспортуванням, монтажем ЗВТ та витрат, пов’язаних з експертизою, -

в с т а н о в и в:

27 жовтня 2021 року представник акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Криворіжгаз» (далі – АТ «ОГС «Криворіжгаз») звернувся до Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області з позовом до Черемісової Т.А. про стягнення заборгованості за необлікований (донарахований) об’єм природного газу та витрат, пов’язаних з демонтажем, транспортуванням, монтажем ЗВТ та витрат, пов’язаних з експертизою.

Позовна заява мотивована тим, що Черемісова Т.А. є споживачем природного газу за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каракозова, буд. 4. Домоволодіння устатковане газовою плитою, опалювальним приладом, газовим водонагрівачем. За вищевказаною адресою зареєстровано троє осіб.

29 липня 2021 року за адресою відповідача було складено акт про порушення № 005586, за яким було виявлено порушення Розділу ХІ, глави 2, п. 1, п.п. 3 Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП №2494 від 30.09.2015 (далі – Кодекс), а саме: несанкціоноване втручання в роботу лічильника – заводська пломба викликає сумніви, пластикова пломба пориста та глибоко посаженна. Того ж дня, у зв’язку з виявленням ознак несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу за ініціативою представників оператора ГРМ лічильник газу було демонтовано, про що складено акт про демонтаж вимірювальної техніки. Відповідач відмовився підписувати акт про порушення.

30 липня 2021 року на адресу відповідача направлено лист з примірником акта про порушення, протоколом щодо направлення ЗВТ на експертизу, акту демонтажу, акту опломбування опуску. В п. 8 акту про порушення відповідачу повідомлено, що комісія оператора ГРМ з розгляду цього акту буде проводити засідання 12.08.2021 за адресою: м. Кривий Ріг, пр. Металургів, буд. 1.

04 серпня 2021 року проведено експертизу лічильника газу за результатами якої складено акт відповідно до якого виявлено порушення, а саме: пластикова пломба, яка встановлена на з’єднанні відлікового механізму з корпусом лічильника – підробка, значно зменшена у розмірах, тому вільно виймається з місця пломбування без пошкодження обох кліпс. Для зручності її виймання обидві кліпси змазані мастилом, що не передбачено при заводському пломбуванні. Стан пломби та гвинта кріплення відлікового механізму під нею, свідчить про вільний доступ до відлікового механізму з метою впливу на покази. На відліковому механізмі під гвинтом кріплення наявна стороння речовина чорного кольору, схожа на мастику від попереднього пломбування пломбою державного повірника за 2010 рік, що мало відповідати відтиску на навісній свинцевій пломбі вимірювального механізму. Відсутній заводський скотч який утримує вісі трібів та роликів цифрового ряду у відлікового механізму. Дані порушення є наслідком несанкціонованого втручання у роботу лічильника газу та призвели до недостовірності показів. Лічильник непридатний до подальшої експлуатації.

Експертиза проведена без присутності відповідача, та в присутності її представника.

Крім того, факт непридатності лічильника до подальшої експлуатації підтверджується довідкою ДП «Кривбасстандартметрологія» про непридатність засобу вимірювальної техніки № 301297 від 05.08.2021.

За результатами розгляду акту про порушення, на засіданні, що відбулося 12.08.2021, прийнято рішення про задоволення акту та виконання нарахування за необлікований об’єм природного газу за період з 14.04.2021 по 29.07.2021 (виявлення порушення та демонтаж ЗВТ) в розмірі 23281,88 грн.

Вартість послуги з проведення експертизи та транспортні витрати склали 3250,50 грн, про що було повідомлено відповідача 31.08.2021 та направлено примірник акту експертизи, копію довідки про непридатність ЗВТ та акт надання послуг з проведення експертизи. Станом на теперішній час відповідачем не погашено борг, а тому посилаючись на вищевикладені обставини, позивач просив суд задовольнити позов.

Представник позивача у судове засідання не з’явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідач у судове засідання не з’явилася, про час, день та місце слухання справи повідомлялася належним чином, причини неявки суду не відомі.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об’єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що в заочному порядку, позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, 29.07.2021 під час перевірки, за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каракозова, буд. 4, представниками АТ «ОГС «Криворіжгаз» було складено акт про порушення № КR 005586, відповідно до якого встановлено порушення Розділу ХІ, глави 2, п. 7, п.п. 3 Кодексу, а саме: заводська пломба викликає сумніви, пластикова пломба пориста, та глибоко посажена (а.с.7).

В підпункті 1 глави 3 Розділу ХІ Кодексу, зазначено, що у разі виявлення Оператором ГРМ несанкціонованого газопроводу або несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу розрахунок об’єму необлікованого природного газу здійснюється за граничними об’ємами споживання природного газу населення з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв споживача (фізичної особи) за період з дня останнього контрольного знаття показань лічильника (контрольного огляду вузла обліку або його перевірки) до дня виявлення порушення (але не більше 6 місяців) та з урахуванням строку на його усунення.

Згідно п. 1 гл. 5 розділу XI Кодексу, у разі виявлення у споживача або несанкціонованого споживача порушень визначених у главі 2 цього розділу, на місці їх виявлення представником Оператора ГРМ складається акт про порушення.

За результатами розгляду акту про порушення на засіданні комісії може бути прийнято рішення про його задоволення (повністю або частково). При задоволенні комісією акта про порушення складається акт-розрахунок недооблікованого (донарахованого) об’єму та обсягу природного газу і його вартості (пункт 11 Глави 5 розділу ХІ Кодексу).

Відповідачу нараховано суму заборгованості та складено акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об’єму та обсягу природного газу і його вартості від 12.08.2021, за період з 14.04.2021 по 29.07.2021 в розмірі 23281,88 грн (а.с.19-20).

Пунктом 3.2.2. Положення про проведення експертизи лічильників газу, установлених у споживачів і призначених для обліку природного газу в побуті, затвердженого Наказом Міністерства палива та енергетики України від 27.12.2005 № 619 (далі – Положення), визначено, що у разі виявлення представником газопостачальної (газотранспортної) організації ознак порушень, зазначених у пункті 3.1.3 цього Положення (невідповідності показів лічильника об’ємам газу, використаних газовими приладами та пристроями споживача, ознак порушень конструкції лічильника газу, у тому числі справності лічильного механізму, або порушень у роботі лічильника, ознак зняття мастичних пломб або порушення повірчого тавра, зриву або пошкодження пломб газопостачальної (газотранспортної) організації на лічильнику газу або на патрубках лічильника, пристроїв, які застосовані для навмисного заниження показів лічильника газу), складається акт про виявлені порушення. Акт про виявлені порушення підписується представником газопостачальної (газотранспортної) організації та споживачем, що є підставою для проведення експертизи лічильника газу та відшкодування збитків.

Згідно з п. 2 гл. 10 Розділу X Кодексу, після зняття ЗВТ та/або пломби, пломбувального матеріалу, на якому встановлено пломбу, чи гвинта, на якому закріплено - пломбувальний матеріал (далі - пломба), в присутності сторін пломба або ЗВТ пакується в пакет з поліетилену чи з іншого цупкого матеріалу (або в транспортну тару, що передбачена заводом-виробником та зазначена в паспорті на ЗВТ), який опломбовується пломбою Оператора ГРМ з унікальним номером та за бажанням пломбою споживача (суміжного суб’єкта ринку природного газу). При цьому представник Оператора ГРМ складає протокол щодо направлення ЗВТ та/або пломби на експертизу (по одному екземпляру для кожної сторони). Експертиза ЗВТ та/або пломби має бути проведена протягом десяти робочих днів з дня складання протоколу.

Відповідно до протоколу № 492 щодо направлення ЗВТ на експертизу, позачергову або експертну повірку від 29.07.2021, акту експертизи ЗВТ та пломб № 265 від 04.08.2021, було демонтовано лічильник газу за вищевказаною адресою, та проведено експертизу, за результатами якої виявлено порушення, а саме: пластикова пломба, яка встановлена на з’єднанні відлікового механізму з корпусом лічильника – підробка, значно зменшена у розмірах, тому вільно виймається з місця пломбування без пошкодження обох кліпс. Для зручності її виймання обидві кліпси змазані мастилом, що не передбачено при заводському пломбуванні. Стан пломби та гвинта кріплення відлікового механізму під нею, свідчить про вільний доступ до відлікового механізму з метою впливу на покази. На відліковому механізмі під гвинтом кріплення наявна стороння речовина чорного кольору, схожа на мастику від попереднього пломбування пломбою державного повірника за 2010 рік, що мало відповідати відтиску на навісній свинцевій пломбі вимірювального механізму. Відсутній заводський скотч який утримує вісі трібів та роликів цифрового ряду у відлікового механізму. Дані порушення є наслідком несанкціонованого втручання у роботу лічильника газу та призвели до недостовірності показів. Лічильник непридатний до подальшої експлуатації (а.с.13, 17).

Окрім того, факт непридатності лічильника до подальшої експлуатації підтверджується довідкою ДП «Кривбасстандартметрологія» про непридатність законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки № 301297 від 05.08.2021 (а.с.14).

Пунктом 8 гл. 9 Розділу Х Кодексу передбачено, якщо за результатами експертизи або позачергової чи експертної повірки ЗВТ буде підтверджений факт несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ, у всіх випадках витрати, пов’язані з демонтажем, транспортуванням, монтажем ЗВТ, та витрати, пов’язані з експертизою або позачерговою чи експертною повіркою ЗВТ, компенсуються за рахунок споживача (сторони, відповідальної за збереження ЗВТ). При цьому якщо сам ЗВТ за результатами експертизи або позачергової чи експертної повірки буде визнаний таким, що непридатний до подальшої експлуатації та потребує ремонту, витрати, пов’язані з ремонтом ЗВТ або встановленням нового ЗВТ, мають бути компенсовані за рахунок споживача (сторони, відповідальної за збереження ЗВТ).

Згідно акту здачі-приймання робіт (надання послуг) № 71007960 від 04.08.2021, вартість проведення комплексу робіт з експертизи побутового газового лічильника мембранного та роторного складає 2499 грн, та транспортні витрати – 751,50 грн, а всього – 3250,50 грн (а.с.30).

Оригінал акту експертизи, копія довідки про непридатність, оригінал акту надання послуг направлено на адресу відповідача 11.08.2021, однак оплату здійснено не було (а.с.29).

Беручи до уваги наданий позивачем розрахунок, доведеність факту допущення відповідачем порушення, несплату заборгованості за необлікований (донарахований) об’єм природного газу, наявного розміру витрат, пов’язаних з проведенням експертизи лічильника газу та відсутність доказів їх спростування, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 5-8, 10, 11, 12, 13, 141, 264-265, 280-282 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Позовну заяву акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Криворіжгаз» до Черемісової Тетяни Анатоліївни про стягнення заборгованості за необлікований (донарахований) об’єм природного газу та витрат, пов’язаних з демонтажем, транспортуванням, монтажем ЗВТ та витрат, пов’язаних з експертизою – задовольнити.

Стягнути з Черемісової Тетяни Анатоліївни на користь акціонерного товариства «Криворіжгаз» заборгованість за необлікований (донарахований) об’єм природного газу в розмірі 23281,88 грн (двадцять три тисячі двісті вісімдесят одна гривня вісімдесят вісім копійок).

Стягнути з Черемісової Тетяни Анатоліївни на користь акціонерного товариства «Криворіжгаз» вартість витрат, пов’язаних з проведенням експертизи лічильника газу, в розмірі 3250,50 грн (три тисячі двісті п’ятдесят гривень п’ятдесят копійок).

Стягнути з Черемісової Тетяни Анатоліївни на користь акціонерного товариства «Криворіжгаз» судовий збір в сумі 2270 грн (дві тисяч двісті сімдесят гривень).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено позивачем до Дніпровського апеляційного суду, шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

- позивач: акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Криворіжгаз», ЄДРПОУ: 03341397, місцезнаходження: 50051, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, пр. Металургів, буд. 1;

- відповідач: Черемісова Тетяна Анатоліївна, 02.10.1977 року народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків – 2839908003, місце проживання: 50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Каракозова, буд. 4. 

Суддя                                                                        Ю.В.Онопченко