flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО УХВАЛЕННЯ РІШЕННЯ СУДОМ по справі №216/1889/21

01 грудня 2022, 10:48

Справа № 216/1889/21

Провадження № 2/216/639/22

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 жовтня 2022 року                                         місто Кривий Ріг

Дніпропетровської області

 

Центрально-Міський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Онопченка Ю.В.,

за участю: секретаря судового засідання Авшаряна С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Кривому Розі цивільну справу за позовною заявою Ормонова Тохіра Шодийовича до Ормонової Алли Сірожівни про визнання частки у праві спільної сумісної власності на будинку, -

в с т а н о в и в:

06 квітня 2021 року Ормонов Тохір Шодийович звернувся до Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області з позовом до Ормонової Алли Сірожівни про визнання частки у праві спільної сумісної власності на будинку.

Позовна заява мотивована тим, що позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після померлих Ормонової Любов Митрофанівни і Ормонова Сірожа Шодейовича, у зв’язку з тим, що не визначені частки кожного з подружжя на спільне сумісне майно. Спадкове майно, а саме: будинок розташований за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Цвєтаєвої, буд. 22а був придбаний подружжям Ормоновою Любов Митрофанівною та Ормоновим Шоди, та є спільним сумісним майном.

Ормонова Любов Митрофанівна померла 22.01.2020, а Ормонов Шоди помер 14.04.2017.

Позивач позбавлений можливості вирішити питання оформлення спадщини на частину будинку без виділення часток у праві спільної сумісної власності подружжя, а тому просив суд задовольнити позов.     

Позивач у судове засідання не з’явився, його представник Ормонов О.З. надав суду заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримує в повному обсязі, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач у судове засідання не з’явилася, про час, день та місце слухання справи повідомлялася належним чином.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об’єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що в заочному порядку, позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що згідно свідоцтв про смерть Ормонов Шоди, 09 травня 1932 року народження, помер 14 квітня 2017 року; Ормонов Сірож Шодийович, 22 лютого 1960 року народження, помер 27 жовтня 2019 року; Ормонова Любов Митрофанівна, 07 лютого 1939 року народження, померла 22 січня 2020 року; Ормонов Зохір Шодієвич, 05 листопада 1963 року народження, помер 20 липня 2017 року (а.с.7-9, 11).

Ормонов Шоди перебував у зареєстрованому шлюбі з Ветровою Любов Митрофанівною, що підтверджується свідоцтвом про одруження (а.с.10).

Відповідно до свідоцтва про народження, батьками Ормонова Тохіра Шодийовича є Ормонов Шоди та Ормонова Любов Митрофанівна (а.с.12).

Рішенням Тернівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 14.05.2013, яке набрало законної сили 27.05.2013, визнано за Ормонов Шоди право власності на житловий будинок «А-1» з прибудовою «а», загальною площею 49,5 кв.м, житловою площею 26,6 кв.м, з господарськими побудовами: вбиральнею, зазначеною в плані літерою «Е», розміром 1,97х1,33 м, сараєм, зазначеним в плані літерою «Д», розміром 1,97х2,15 м, сараєм, зазначеним у плані літерою «І», розміром 6,7х2,19 м, літньою кухнею, зазначеною в плані літерою «Б», розміром 3,4х11 м, сараєм зазначеним в плані літерою «З», розміром 1,21х3,94 м, гаражем, зазначеним в плані літерою «Ж» з оглядовою ямою «Ж о/я», розміром 5х92 м, що розташований по вул. Цвєтаєвої буд. 22а в м. Кривому Розі (а.с.16-19).

Постановою державного нотаріуса Першої Криворізької державної нотаріальної контори Шабліян Є.М. від 04.09.2020, відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті 22 січня 2020 року Ормонової Любов Митрофанівни, у зв’язку з тим, що не визначено право власності в спільному майні подружжя на спадкове майно. Також встановлено, що спадкове майна складається з житлового будинку, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Цвєтаєвої, буд. 22а, який на підставі рішення Тернівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 14.05.2013 належав Ормонову Шоди, померлого 14.04.2017 року, спадщину після якого фактично прийняти: дружина Ормонова Любов Митрофанівна, та син – Ормонов Сірож Шодейович, так як проживали та були зареєстровані з померлим за однією адресою на момент смерті, але не оформили своїх спадкових прав. Спадкова справа не заводилась. 27 жовтня 2019 року помер Ормонов Сірож Шодийович, спадщину прийняли: мати – Ормонова Любов Митрофанівна та дочка – Ормонова Алла Сірожівна, так як проживали та були зареєстровані з померлим за однією адресою на момент його смерті, але не оформили своїх спадкових прав. Спадкова справа не заводилась. 22 січня 2020 року померла Ормонова Любов Митрофанівна. Спадщину прийняла онука спадкодавця – Ормонова Алла Сірожівна, так як її батько, Ормонов Сірож Шодийович, син спадкодавця, помер 27.10.2019, у зв’язку з тим, що на момент смерті спадкодавця вона була зареєстрована з померлою за однією адресою. З заявою про прийняття спадщини звернувся син померлої – Ормонов Тохір Шодийович (а.с.20).

Відповідно до статті 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Згідно з частинами третьою, четвертою статті 12, частинами першою, шостою статті 81 ЦПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов’язків, передбачених законом.

Частиною першою статті 22 Кодексу про шлюб та сім’ю України визначено, що майно, нажите подружжям за час шлюбу, є його спільною сумісною власністю. Кожен з подружжя має рівні права володіння. Користування і розпорядженням цим майном.

У разі поділу майна, яке є спільною сумісною власністю подружжя, їх частки визначаються рівними (ч. 1 ст. 28 Кодексу про шлюб та сім’ю України).

Відповідно до ч. 2 ст. 372 ЦК України у разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Статтею 60 СК України визначено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

ВС зазначив, що тлумачення статті 60 СК України дозволяє зробити висновок, що законом встановлено про презумпцію спільності права власності подружжя на майно, яке набуте ними в період шлюбу. Разом із тим, зазначена презумпція може бути спростована й один із подружжя може оспорювати поширення правового режиму спільного сумісного майна на певний обєкт, в тому числі в судовому порядку. Тягар доказування обставин, необхідних для спростування презумпції, покладається на того з подружжя, який її спростовує.

       Аналогічний висновок зроблений Верховним Судом України в постанові від 24 травня 2017 року у справі № 6-843цс17.

Відповідно до ст. 1216-1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Оскільки частки померлих Ормонової Любов Митрофанівни та Ормонова Шоди, як співвласників у праві спільної сумісної власності не були виділені, між ними не було домовленості з приводу зміни рівності часток у праві спільної сумісної власності, також принцип рівності їх часток, як співвласників у праві спільної сумісної власності не змінений законом чи рішенням суду, тому частки кожного з них, як співвласників є рівними, і кожному окремо, на праві спільної сумісної власності належить по 1/2 частці спірного житлового будинку.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 10, 11, 12, 13, 141, 264-265, 280-282 ЦПК України, ст.ст. 69, 70, 71 СК України, ст.ст. 22, 28 Кодексу про шлюб та сім’ю України суд –

у х в а л и в:

Позовну заяву Ормонова Тохіра Шодийовича до Ормонової Алли Сірожівни про визнання частки у праві спільної сумісної власності на будинку – задовольнити.

Визнати, що Ормоновій Любов Митрофанівні, померлій 22 січня 2020 року та Ормонову Шоди, померлому 14 квітня 2017 року, за життя належало, кожному окремо, по 1/2 частці у праві спільної сумісної власності подружжя на будинок розташований за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Цвєтаєва, будинок № 22а. 

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено позивачем до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

- позивач: Ормонов Тохір Шодийович, 13.08.1958 року народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків – 2140910013, місце проживання: 50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Покровська, буд. 43, кв. 32;

- відповідач: Ормонова Алла Сірожівна, місце проживання: 50000, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Цвєтаєвої, буд. 22а.

Суддя                                                                        Ю.В.Онопченко