flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану здійснення правосуддя у 2013 році

28 лютого 2014, 15:02

АНАЛІЗ

 

стану здійснення правосуддя

Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу

                             Дніпропетровської області у 2013 році

 

І. Загальні показники надходження справ та матеріалів, кількість розглянутих судом справ. Характеристика навантаження  на суддів.

 

            Загальна кількість справ та матеріалів, що надійшли на розгляд до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області в 2013 році складає 9 922 справи, в 2012 році 9 434 справи, в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року збільшилось на 488 одиниці, що в процентному співвідношенні дорівнює 5,17%.  

            Незначне збільшення надходження справ та матеріалів відмічено по справам адміністративного судочинства. Так, в 2012 році до суду надійшло 310 справ та матеріалів адміністративного судочинства, за 2013 рік – 314 справ та матеріалів зазначеної категорії, тобто надходження справ та матеріалів адміністративного судочинства збільшилось на 4 одиниці що в процентному співвідношенні дорівнює (1,2%).

            Збільшилась кількість справ та матеріалів кримінального судочинства, які надійшли до суду в період, що аналізується в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Так у 2013 році до суду надійшло 2 521 кримінальна справа, провадження та матеріал, а в 2012 році кількість цих справ, проваджень та матеріалів складала 2 164 одиниці, тобто надходження справ та матеріалів збільшилось на 357 одиниць, що становить збільшення на  (16,5 %).

            Що стосується справ та матеріалів, які розглядаються в порядку цивільного судочинства, спостерігається збільшення надходження цих справ та матеріалів в порівнянні з 2012 роком на 605 одиниць тобто на (13 %) (надходження справ та матеріалів в 2012 році складало 4 664 одиниці, в 2013 році – 5 269 одиниць).

            Значно зменшились показники по надходженню справ та матеріалів про адміністративні правопорушення (в 2012 році – 2 144 одиниці, в 2013 році – 1 818 одиниць), тобто на 326 одиниць, що в процентному співвідношенні дорівнює 15 %.

            Загальна кількість усіх справ і матеріалів, в яких протягом звітного періоду провадження закінчено, складає 9 407 справ та матеріалів. За аналогічний період 2012 року  кількість цих справ та матеріалів складала 9 453 одиниці. Порівнюючи кількість розглянутих справ та матеріалів за ці періоди можна відмітити зменшення на 46 одиниць, тобто на 0,4 %.

            Значне навантаження на суддів Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області залишається однією з основних проблем, які впливають на якість здійснення ними правосуддя.

 

ІІ. Провадження справ у порядку кримінального судочинства.

 

1. Надходження справ та матеріалів, кількість розглянутих судом справ в порядку КПК України 1960 року.

 

В 2013 році до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 20 кримінальних справ, залишок на початок звітного періоду складав 58 кримінальних справ, розглянуто з постановленням обвинувального вироку – 61 кримінальну справу, винесено постанов про: закриття провадження у 4 кримінальних справах, повернуто на додаткове розслідування – 3 кримінальних справи.

Розглянуті кримінальні справи умовно можна розділити на наступні категорії (їх кількість):

·                    Злочини проти життя та здоров’я особи – 8 справ;

·                    Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина – 1 справа;

·                    Злочини проти власності – 23 справи;

·                    Злочини у сфері господарської діяльності – 1 справа;

·                    Злочини проти громадської безпеки – 2 справи;

·                    Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи – 1 справа;

·                    Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 7 справ;

·                    Злочини проти громадського порядку та моральності – 2 справи;

·                    Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин – 13 справ;

·                    Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян – 1 справа;

·                    Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності пов’язаної з наданням публічних послуг – 3 справи;

·                    Злочини проти правосуддя – 1 справа;

·                    Злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини) – 0 справ;

·                    Інші злочини - 5 справ.

Аналізуючи розглянуті вище категорії справ, можна зробити висновок, що найпоширенішими категоріями справ, які перебули на розгляді суду в 2013 році є  справи про злочини проти власності та злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.  

В 2013 році Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу Дніпропетровської області засуджено 57 осіб, вироки відносно яких набрали законної сили.

До 8 осіб в 2013 році судом було застосовано кримінальне покарання у вигляді штрафу, до 1 особи – у вигляді громадських робіт, арешт застосовано до 2 осіб, позбавлено волі на певний строк до 45 осіб. Судом звільнено від відбування покарання 14 осіб, у тому числі з випробуванням 14 осіб. Додаткові міри покарання у вигляді конфіскації майна було застосована судом до 18 осіб, у вигляді позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю – до 8 осіб.

 

 

ІІ-І. Провадження справ у порядку кримінального провадження.

 

2. Надходження справ та матеріалів, кількість розглянутих судом справ.

 

 В 2013 році до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 477 кримінальних проваджень, залишок на початок звітного періоду складав 11 кримінальних проваджень. Розглянуто 373 кримінальних проваджень, з них:  з постановленням обвинувального вироку – 292 кримінальних провадження, винесено постанов про: закриття провадження у 73 кримінальних провадженнях, за підсудністю кримінальні провадження не направлялись, 5 кримінальних провадження про звільнення від кримінальної відповідальності, застосовано примусові заходи виховного характеру у 2 кримінальних провадженнях, а також в звітному періоді надійшло 1795 клопотань, скарг, заяв (клопотань слідчого чи прокурора чи інших осіб, скарги на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб; заяви про відвід), залишок на початок звітного періоду складав 8 одиниць. Розглянуто 1783 клопотання, скарг, заяв (клопотань слідчого чи прокурора чи інших осіб, скарги на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб; заяви про відвід). Залишок на кінець звітного періоду складає 20 одиниць.

 

Розглянуті кримінальні провадження умовно можна розділити на наступні категорії (їх кількість):

·                    Злочини проти життя та здоров’я особи – 58 проваджень;

·                    Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина – 37 проваджень;

·                    Злочини проти власності – 128 проваджень;

·                    Злочини у сфері господарської діяльності – 11 проваджень;

·                    Злочини проти громадської безпеки – 22 провадження;

·                    Злочини проти волі, честі та гідності особи – 3 провадження;

·                    Злочини проти безпеки виробництва – 2 провадження;

·                    Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 26 проваджень;

·                    Злочини проти громадського порядку та моральності – 2 провадження;

·                    Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин – 47 проваджень;

·                    Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян – 10 проваджень;

·                    Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності пов’язаної з наданням публічних послуг – 10 проваджень;

·                    Злочини проти правосуддя – 8 проваджень;

·                    Злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини) – 8 проваджень;

 

    Аналізуючи розглянуті вище категорії кримінальних проваджень, можна зробити висновок, що найпоширенішими категоріями кримінальних проваджень, які перебули на розгляді суду в 2013 році є провадження про злочини проти життя та здоров’я особи, проти власності та у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин.

В 2013 році Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу Дніпропетровської області засуджено 285 осіб, вироки відносно яких набрали законної сили.

До 62 осіб в 2013 році судом було застосовано кримінальне покарання  у вигляді штрафу, до 36 осіб – у вигляді громадських робіт, арешт застосовано до 4 осіб, обмеження волі - до 4 осіб, позбавлено волі на певний строк – 89 осіб. Судом звільнено від відбування покарання 110 осіб, у тому числі з випробуванням 109 осіб та до 1 особи застосовано примусові заходи виховного характеру; службові обмеження для військовослужбовців – 1 особа. Додаткові міри покарання у вигляді конфіскації майна було застосована судом до 13 осіб, у вигляді позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю – до 12 осіб.

 

ІІІ. Провадження справ у порядку цивільного судочинства

 

1.      Надходження справ та матеріалів, кількість розглянутих судом справ.  

 

            В 2013 році до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 2 338 позовних заяв, залишок нерозглянутих позовних заяв на початок звітного періоду складав 85 заяв, в звітний період розглянуто 2 156 позовних заяв, з них повернуто заявникові 466 позовні заяви, відмовлено у відкритті провадження по 35 позовним заявам,  відкрито провадження у 1 655 цивільних справах позовного провадження.  

            В 2013 році до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 1 693 цивільних справ позовного провадження, залишок справ на початок звітного періоду складав 385 цивільних справ, розглянуто 1 565 цивільних справ, з них  з винесенням рішення 1 290 цивільних справ, в тому числі із задоволенням позову 1 149 цивільних справ, передано в інші суди 11 цивільних справ, із закриттям провадження по справі 37 цивільних справ, із залишенням заяви без розгляду 227 цивільних справ. В звітний період надійшло 60 заяв про перегляд заочного рішення, залишок нерозглянутих заяв на початок звітного періоду складав 7 заяв, повернуто заявникові 11 заяв, розглянуто з винесенням ухвали про скасування заочного рішення 20 заяв, відмовлено у відкриті провадження по 22 заявам, залишок на кінець звітного періоду 7 заяв.  

            В 2013 році до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 2 255 заяв про видачу судового наказу, залишок заяв на початок звітного періоду складав 227 заяв. Судом розглянуто 2 046 заяв, з яких по 1 984 заявам видано судові накази, повернуто заявникові 46 заяв про видачу судового наказу, відмовлено у відкриті провадження по 4 заявам про видачу судового наказу. В звітний період надійшло 71 заява про скасування судового наказу, залишок на початок звітного періоду складав 8 заяв про скасування судового наказу. Розглянуто 68 заяв про скасування судового наказу, з них заяв, які залишено без розгляду 2, відмовлено по 1 заяві, скасовано 60 судових наказів, повернуто 3 заяви про скасування судового наказу.

            В 2013 році до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 114 заяв окремого провадження, залишок нерозглянутих заяв на початок звітного періоду складає 6 заяв, розглянуто 116 заяв окремого провадження, з них повернуто заявникові 21 заяву, відкрито провадження у 89 заявах, відмовлено у відкритті провадження по 6 заявам. В звітному періоді до суду надійшло 89 справ окремого провадження, на початок звітного періоду залишок нерозглянутих справ складав 17 справ, розглянуто 89 справ окремого провадження, у тому числі із ухваленням рішення 76 справ, із них із задоволенням 75 справ по 1 відмовлено у задоволені, залишено без розгляду 12 заяв окремого провадження.

 

 

ІV.  Провадження справ в порядку адміністративного судочинства.

       

1. Надходження справ та матеріалів, кількість розглянутих судом справ.  

 

В 2013 році до Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 208 позовних заяв адміністративного судочинства, залишок нерозглянутих позовних заяв на початок звітного періоду складає 25 позовних заяв, в звітному періоді розглянуто 198 позовних заяв, з яких:

·         повернуто позовних заяв – 40;

·         відмовлено у відкритті провадження – 5;

·         відкрито провадження у справах – 208.

·         залишок позовних заяв, щодо яких не вирішено питання про їх прийняття у звітному періоді – 4.

В звітному періоді  надійшло 208 адміністративних справ, залишок нерозглянутих справ на початок звітного періоду складає 25 справ, у звітному періоді розглянуто 198 справ, із них:

·         із прийняттям постанови – 198, в тому числі із задоволенням позову – 55;

·         передано в інший суд – 1;

·         із закриттям провадження у справі – 21;

·         із залишенням заяви без розгляду – 23;

залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду складає 35 справ.

Розглянуті справи умовно можна розділити на такі категорії:

1. справи зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки руху – 88;

2. справи зі спорів з приводу реалізації державної політики у сфері економіки – 3;

3. справи зі спорів з приводу забезпечення сталого розвитку населених пунктів та землекористування – 5;

4. справи зі спорів з приводу охорони навколишнього природного середовища – 13;

5. справи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сфері зайнятості населення та соціального захисту громадян – 89;

6. справи зі спорів з приводу забезпечення юстиції – 3.

V.  Провадження справ про адміністративні правопорушення.

 

           1. Надходження справ та матеріалів, кількість розглянутих судом справ.

 

В 2013 році до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 1 815 справ про адміністративні правопорушення, залишок справ на початок звітного періоду складає 43 справи про адміністративні правопорушення, розглянуто з винесенням постанови  -  1 789 справ про адміністративне правопорушення, в тому числі: про накладення адміністративного стягнення – 1 521 справа, про застосування заходів впливу, передбачених ст. 24-1 КУпроАП – 43 справи, про закриття провадження у справі – 225 справ, з них, із звільненням від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення – 137 справ, за відсутністю складу і події адміністративного правопорушення – 52 справи, із закінченням строків накладення адміністративного стягнення – 35 справ, повернуто 39 справ, у тому числі для належного оформлення - 24 справи про адміністративне правопорушення.

Із зазначених вище справ до суду надійшло 3 справи на виконання Закону України «Про боротьбу з корупцією», розглянуто з винесенням постанови 3 справи, з них з винесенням постанови про накладення адміністративного стягнення – 3 справи.

В 2013 році судом притягнуто до адміністративної відповідальності 1 521 особу, у тому числі по видах вчинених правопорушень:

·                    за адміністративні правопорушення в галузі охорони праці і здоров’я населення – 27 осіб;

·                    за адміністративні правопорушення, що посягають на власність – 7 осіб;

·                    за адміністративні правопорушення в галузі охорони природи, використання природних ресурсів, охорони пам’яток історії та культури – 13 осіб;

·                    за адміністративні правопорушення у сільському господарстві, порушення ветеринарно-санітарних правил – 1 особа;

·                    за адміністративні правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку – 592 особи;

·                    за адміністративні правопорушення в галузі житлових прав громадян, житлово-комунального господарства та благоустрою – 2 особи;

·                    за адміністративні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницької діяльності – 411 осіб;

·                    за адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок, громадську безпеку – 304 особи;

·                    за адміністративні правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління – 161 особа;

·                    за вчинення корупційних діянь – 3 особи.  

В 2013 році судом до 110 осіб було застосовано адміністративне покарання у вигляді попередження, до 1 177 осіб – покарання у вигляді штрафу, 123 осіб було позбавлено спеціального права, до 107 осіб застосовані громадські роботи, адміністративному арешту піддавалися 3 осіб, до 1 особи було застосовано оплатне вилучення транспортного засобу. Конфіскацію майна як додатковий вид адміністративного стягнення було застосовано до 31 особи, та оплатне вилучення транспортного засобу як додатковий вид покарання було застосовано до 3 осіб. 

 

 

Керівник апарату суду                                                                            Я.В.Мірошниченко

 

 

В.о. голови Центрально-Міського

районного суду м. Кривого Рогу

Дніпропетровської області                                                                      І.Р.Биканов