flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНАЛІЗ стану здійснення правосуддя Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у І півріччі 2013 року

10 грудня 2013, 10:11

АНАЛІЗ

 

стану здійснення правосуддя

Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу

                    Дніпропетровської області у І півріччі 2013 року

 

І. Загальні показники надходження справ та матеріалів, кількість розглянутих судом справ. Характеристика навантаження  на суддів.

 

            Загальна кількість справ та матеріалів, що надійшли на розгляд до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області в І півріччі 2013 року складає 4 894 справи, в І півріччі 2012 року 4 890 справ, в порівнянні з аналогічним періодом 2012 збільшилось на 4 одиниці. 

            Тенденція зменшення надходження справ та матеріалів відмічено по справам адміністративного судочинства. Так, в І півріччі 2012 року до суду надійшло 260 справ та матеріалів адміністративного судочинства, за І півріччя 2013 року – 166 справ та матеріалів зазначеної категорії, тобто надходження справ та матеріалів адміністративного судочинства зменшилось на 94 одиниці тобто на (37%). Дане зменшення надходження справ та матеріалів зазначеної категорії обумовлено тим, що в І півріччі 2013 року судом  було розглянуто незначну кількість справ зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах зайнятості населення та соціального захисту громадян.

            Збільшилась кількість справ та матеріалів кримінального судочинства, які надійшли до суду в період, що аналізується в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Так у І півріччі 2013 року до суду надійшло 1 109 кримінальних справ, проваджень та матеріалів, а в І півріччі 2012 року кількість цих справ та матеріалів складала 1 054 одиниці, тобто надходження справ та матеріалів збільшилось на 55 одиниць, тобто на  (6 %).

            Що стосується справ та матеріалів, які розглядаються в порядку цивільного судочинства, спостерігається незначне збільшення надходження цих справ та матеріалів в порівнянні з І півріччям 2012 року на 164 одиниці тобто на (7 %) (надходження справ в І півріччі 2012 року складало 2 524, в І півріччі 2013 року – 2 688).

            Значно зменшились показники по надходженню справ та матеріалів про адміністративні правопорушення (в І півріччі 2012 року – 1 052 справи, в І півріччі 2013 року – 931 справа), майже на 121 одиницю, тобто на 12 %.

            Загальна кількість усіх справ і матеріалів, в яких протягом звітного періоду провадження закінчено, складає 4 429 справ та матеріалів. За аналогічний період 2012 року  кількість цих справ складала 5 099 одиниць. Порівнюючи кількість розглянутих справ та матеріалів за ці періоди можна відмітити зменшення на 670 одиниць, тобто на 14 %.

            Штатним розписом Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області в суді  передбачено 9 посад суддів. Однак, фактично працюють 8 суддів, 1 посада судді є вакантною. Середньомісячне надходження справ та матеріалів на одного суддю в звітному періоді складає 111,23 справ та матеріалів, що збільшилось в порівнянні з І півріччям 2012 року на 13. 

            Значне навантаження на суддів Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області залишається однією з основних проблем, які впливають на якість здійснення ними правосуддя.

 

ІІ. Провадження справ у порядку кримінального судочинства.

 

1. Надходження справ та матеріалів, кількість розглянутих судом справ в порядку КПК України 1960 року.

 

В І півріччі 2013 року до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 9 кримінальних справ, залишок на початок звітного періоду складав 58 кримінальних справ, розглянуто з постановленням обвинувального вироку – 51 кримінальну справу, винесено постанов про: закриття провадження у 2 кримінальних справах, повернуто на додаткове розслідування – 1 кримінальну справу, направлено за підсудністю – 0 кримінальних справ, по 0 кримінальним справам застосування примусових заходів медичного характеру.

Розглянуті кримінальні справи умовно можна розділити на наступні категорії (їх кількість):

·                    Злочини проти життя та здоров’я особи – 7 справ;

·                    Злочини проти власності – 22 справи;

·                    Злочини проти громадської безпеки – 2 справи;

·                    Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи – 1 справа;

·                    Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 3 справи;

·                    Злочини проти громадського порядку та моральності – 2 справи;

·                    Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин – 9 справ;

·                    Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян – 1 справа;

·                    Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності пов’язаної з наданням публічних послуг – 2 справи;

·                    Злочини проти правосуддя – 1 справа;

·                    Інші злочини - 4 справи.

Аналізуючи розглянуті вище категорії справ, можна зробити висновок, що найпоширенішими категоріями справ, які перебули на розгляді суду в І півріччі 2013 року є  справи про злочини проти власності та злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.  

В І півріччі 2013 року Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу Дніпропетровської області засуджено 58 осіб, вироки відносно яких набрали законної сили.

До 6 осіб в  І півріччі 2013 року судом було застосовано кримінальне покарання  у вигляді штрафу, до 1 особи – у вигляді громадських робіт, арешт застосовано до 2 осіб, позбавлено волі на певний строк – 36 осіб. Судом звільнено від відбування покарання 13 осіб, у тому числі з випробуванням 13 осіб. Додаткові міри покарання у вигляді конфіскації майна було застосована судом до 12 осіб, у вигляді позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю – до 4 осіб.

 

ІІ-І. Провадження справ у порядку кримінального провадження.

 

2. Надходження справ та матеріалів, кількість розглянутих судом справ.

 

 В І півріччі 2013 року до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 228 кримінальних проваджень, залишок на початок звітного періоду складав 11 кримінальних проваджень. Розглянуто 155 кримінальних проваджень, з них:  з постановленням обвинувального вироку – 125 кримінальних проваджень, винесено постанов про: закриття провадження у 29 кримінальних провадженнях, справи з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності – 2 кримінальних провадження, застосування примусових заходів виховного характеру – 2 кримінальних провадження.

Розглянуті кримінальні провадження умовно можна розділити на наступні категорії (їх кількість):

·                    Злочини проти життя та здоров’я особи – 10 проваджень;

·                    Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина – 16 проваджень;

·                    Злочини проти власності – 64 провадження;

·                    Злочини у сфері господарської діяльності – 3 провадження;

·                    Злочини проти громадської безпеки – 11 проваджень;

·                    Злочини проти волі, честі та гідності особи – 2 провадження;

·                    Злочини проти безпеки виробництва – 2 провадження;

·                    Злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 7 проваджень;

·                    Злочини проти громадського порядку та моральності – 1 провадження;

·                    Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин – 7 проваджень;

·                    Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян – 4 провадження;

·                    Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності пов’язаної з наданням публічних послуг – 2 провадження;

·                    Злочини проти правосуддя – 5 проваджень;

·                    Злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини) – 4 провадження;

·                    Інші злочини - 17 проваджень.

    Аналізуючи розглянуті вище категорії кримінальних проваджень, можна зробити висновок, що найпоширенішими категоріями кримінальних проваджень, які перебули на розгляді суду в І півріччі 2013 року є провадження про злочини проти власності, проти життя та здоров’я особи та громадської безпеки.

В І півріччі 2013 року Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу засуджено 143 особи, вироки відносно яких набрали законної сили.

До 23 осіб в І півріччі 2013 року судом було застосовано кримінальне покарання  у вигляді штрафу, до 21 особи – у вигляді громадських робіт, арешт застосовано до 2 осіб, обмеження волі - до 2 осіб, позбавлено волі на певний строк – 39 осіб. Судом звільнено від відбування покарання 55 осіб, у тому числі з випробуванням 55 осіб; службові обмеження для військовослужбовців – 1 особа. Додаткові міри покарання у вигляді конфіскації майна було застосована судом до 5 осіб, у вигляді позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю – до 7 осіб.

 

ІІІ. Провадження справ у порядку цивільного судочинства

 

1.      Надходження справ та матеріалів, кількість розглянутих судом справ.  

 

            В І півріччі 2013 року до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 1 093 позовних заяв, залишок нерозглянутих позовних заяв на початок звітного періоду складає 85 заяв, в звітний період розглянуто 988 позовних заяв, з них повернуто позивачам 238 позовних заяв, відмовлено у відкритті провадження по 25 позовним заявам,  відкрито провадження у 725 цивільних справах позовного провадження.  

            В І півріччі 2013 року до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 725 цивільних справ позовного провадження, залишок справ на початок звітного періоду складав 385 цивільних справ, розглянуто 716 цивільних справ, з них  з винесенням рішення 596 цивільних справ, в тому числі із задоволенням позову 530 цивільних справ, передано в інші суди 5 цивільних справ, із закриттям провадження по справі 15 цивільних справ, із залишенням заяви без розгляду 100 цивільних справ. В звітний період надійшло 34 заяви про перегляд заочного рішення, залишок нерозглянутих заяв на початок звітного періоду складає 7 заяв, повернуто заявникові 7 заяв, розглянуто з винесенням ухвали про скасування заочного рішення 9 заяв, відмовлено у відкриті по 14 заявам, залишок на кінець звітного періоду 11 заяв.  

            В І півріччі 2013 року до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 1 247 заяви про видачу судового наказу, залишок заяв на початок звітного періоду складає 227 заяв. Судом розглянуто 862 заяви, з яких по 814 заявам видано судові накази, повернуто заявникові 46 заяв про видачу судового наказу, відмовлено у відкриті провадження по 2 заявам про видачу судового наказу. В звітний період надійшло 23 заяви про скасування судового наказу, залишок на початок звітного періоду складав 8 заяв про скасування судового наказу. Розглянуто 28 заяв про скасування судового наказу, з них заяв, які залишено без розгляду не має, відмовлено по 1 заві, скасовано 26 судових наказів, повернуто 1 заяв про скасування судового наказу.

            В І півріччі 2013 року до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 56 заяв окремого провадження, залишок нерозглянутих заяв на початок звітного періоду складає 6 заяв, розглянуто 61 заява окремого провадження, з них повернуто заявникові 12 заяв, відкрито провадження у 49 заявах, відмовлено у відкритті провадження по 3 заявам. В звітному періоді до суду надійшло 46 справ окремого провадження, на початок звітного періоду залишок нерозглянутих справ складав 17 справ, розглянуто 47 справ окремого провадження, у тому числі із ухваленням рішення 44 справи, із них із задоволенням 43 справи, по 1 відмовлено у задоволені, залишено без розгляду 3 заяви окремого провадження.

 

ІV.  Провадження справ в порядку адміністративного судочинства.

       

1. Надходження справ та матеріалів, кількість розглянутих судом справ.  

 

В І півріччі 2013 року до Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 131 позовна заява адміністративного судочинства, залишок нерозглянутих позовних заяв на початок звітного періоду складає 5 позовних заяв, в звітному періоді розглянуто 132 позовні заяви, з яких:

·         повернуто позовних заяв - 18, у тому числі в звязку з:

-          не усуненням недоліків позовної заяви, яку було залишено без руху – 16;

-          надходження заяви про відкликання позовної заяви – 1;

·         відмовлено у відкритті провадження – 5;

·         відкрито провадження у справах – 109.

залишок позовних заяв, щодо яких не вирішено питання про їх прийняття у звітному періоді – 4.

В звітному періоді  надійшло 109 адміністративних справ, залишок нерозглянутих справ на початок звітного періоду складає 25 справ, у звітному періоді розглянуто 74 справи, із них:

·         із прийняттям постанови – 60, в тому числі із задоволенням позову – 21;

·         передано в інший суд – 1;

·         із закриттям провадження у справі – 2;

·         із залишенням заяви без розгляду – 11;

·         залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду складає 60 справ.

Розглянуті справи умовно можна розділити на такі категорії:

1. справи зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки руху – 45 справ;

2. справи зі спорів з приводу реалізації державної політики у сфері економіки – 2 справи;

3. справи зі спорів з приводу забезпечення сталого розвитку населених пунктів та землекористування – 3 справ;

4. справи зі спорів з приводу охорони навколишнього природного середовища – 1 справа;

5. справи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сфері зайнятості населення та соціального захисту громадян – 21 справа;

6. справи зі спорів з приводу забезпечення юстиції – 2 справи.

 

V.  Провадження справ про адміністративні правопорушення.

 

           1. Надходження справ та матеріалів, кількість розглянутих судом справ.

 

В І півріччі 2013 року до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло 930 справ про адміністративні правопорушення, залишок справ на початок звітного періоду складає 43 справи про адміністративні правопорушення, розглянуто з винесенням постанови  -  913 справ про адміністративне правопорушення, в тому числі: про накладення адміністративного стягнення – 782 справи, про застосування заходів впливу, передбачених ст. 24-1 КУпроАП – 16 справ, про закриття провадження у справі – 115 справ, з них, із звільненням від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення – 68 справи, за відсутністю складу і події адміністративного правопорушення – 24 справи, із закінченням строків накладення адміністративного стягнення – 23 справи, повернуто 18 справ, у тому числі для належного оформлення - 18 справ про адміністративне правопорушення.

Із зазначених вище справ до суду надійшло 3 справи на виконання Закону України «Про боротьбу з корупцією», розглянуто з винесенням постанови 3 справи, з них з винесенням постанови про накладення адміністративного стягнення – 3 справи.

В І півріччі 2013 року судом притягнуто до адміністративної відповідальності 782 особи, у тому числі по видах вчинених правопорушень:

·                    за адміністративні правопорушення в галузі охорони праці і здоров’я населення – 13 осіб;

·                    за адміністративні правопорушення, що посягають на власність – 2 осіб;

·                    за адміністративні правопорушення в галузі охорони природи, використання природних ресурсів, охорони пам’яток історії та культури – 12 особи;

·                    за адміністративні правопорушення у сільському господарстві, порушення ветеринарно-санітарних правил – 0 особа;

·                    за адміністративні правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку – 289 осіб;

·                    за адміністративні правопорушення в галузі житлових прав громадян, житлово-комунального господарства та благоустрою – 2 особи;

·                    за адміністративні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницької діяльності – 212 особи;

·                    за адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок, громадську безпеку – 170 осіб;

·                    за адміністративні правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління – 82 осіб;

·                    за вчинення корупційних діянь – 3 особи.  

В І півріччі 2013 року судом до 54 осіб було застосовано адміністративне покарання у вигляді попередження, до 596 осіб – покарання у вигляді штрафу, 69 осіб було позбавлено спеціального права, до 60 осіб застосовані громадські роботи, адміністративному арешту піддавалися 3 осіб. Конфіскацію майна як додатковий вид адміністративного стягнення було застосовано до 13 особи, та оплатне вилучення транспортного засобу як додатковий вид покарання було застосовано до 3 осіб. 

В результаті проведеного аналізу встановлено, що судові справи розглядаються судом в основному своєчасно, у встановлений законом строк. Випадки розгляду справ з порушенням встановлених законом строків мають об'єктивний характер.

 

 

 

Керівник апарату суду                                                                            Я.В.Мірошниченко

 

 

 

В.о. голови Центрально-Міського

районного суду м. Кривого Рогу

Дніпропетровської області                                                                     І.Р.Биканов