flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану здійснення правосуддя у 1-му півріччі 2016 році

10 липня 2016, 13:24

 АНАЛІЗ

 

стану здійснення правосуддя

Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу

                    Дніпропетровської області у І півріччі 2016 року

 

 

            Загальна кількість справ та матеріалів, що надійшли на розгляд до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області в І півріччі 2016 року складає 4 486 справ та матеріалів, а в І півріччі 2015 року 4 933 справ та матеріалів, в порівнянні з аналогічним періодом (І півріччя 2015 року) зменшилось на 447 одиниць, що в процентному співвідношенні дорівнює 9 %.

            Тенденція зменшення надходження справ та матеріалів відмічено по справам адміністративного судочинства. Так, в І півріччі 2016 року до суду надійшло 54 справ та матеріалів адміністративного судочинства, за І півріччя 2015 року – 61 справ та матеріалів зазначеної категорії, тобто надходження справ та матеріалів адміністративного судочинства зменшилось на 7 одиниць тобто на (12%). Дане зменшення надходження справ та матеріалів зазначеної категорії обумовлено тим, що в І півріччі 2016 року судом зменшено розгляд справ та матеріалів зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах зайнятості населення та соціального захисту громадян.

            Збільшилась кількість справ та матеріалів кримінального судочинства, які надійшли до суду в період, що аналізується в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Так у І півріччі 2016 року до суду надійшло 2 174 кримінальних справ, проваджень та матеріалів, а в І півріччі 2015 року кількість цих справ, проваджень та матеріалів складала 1 968 одиниць, тобто надходження кримінальних справ, проваджень та матеріалів збільшилось на 206 одиниць, тобто на  (11 %).

            Що стосується справ та матеріалів, які розглядаються в порядку цивільного судочинства, спостерігається незначне зменшення надходження цих справ та матеріалів в порівнянні з І півріччям 2015 року на 478 одиниць тобто на (24 %) (надходження справ та матеріалів в І півріччі 2015 року складало 2 041 одиниць, в І півріччі 2016 року – 1 563 одиниць).

            Значне зменшення спостерігається у надходженні справ та матеріалів про адміністративні правопорушення (в І півріччі 2015 року – 794 справи, в І півріччі 2016 року – 617 справ та матеріалів), тобто на 171 одиниці менше, що складає 23 %.

            Загальна кількість усіх справ і матеріалів, в яких протягом звітного періоду провадження закінчено, складає 4 422 справ та матеріалів. За аналогічний період 2015 року  кількість цих справ та матеріалів складала 4 953 одиниці. Порівнюючи кількість розглянутих справ та матеріалів за ці періоди можна відмітити зменшення на 531 одиницю, тобто на 11 %.

            Штатним розписом Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області в суді  передбачено 11 посад суддів. Однак, фактично працюють 8 суддів та 3 посади судді є вакантними. Середньомісячне надходження справ та матеріалів на одного суддю в звітному періоді складає 101,95 справ та матеріалів, що зменшилось в порівнянні з І півріччям 2015 року на 11. 

            Значне навантаження на суддів Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області залишається однією з основних проблем, які впливають на якість здійснення ними правосуддя.

В результаті проведеного аналізу встановлено, що судові справи розглядаються судом в основному своєчасно, у встановлений законом строк. Випадки розгляду справ з порушенням встановлених законом строків мають об'єктивний характер.

Так в провадженні суду постійно знаходиться не менше 15 (на даний час 18) кримінальних проваджень, більша частина, яких надійшла до суду з інших районних суддів міста та області, розгляд яких необхідно здійснювати колегіально, так як відповідно до ч. 2 ст. 31 КПК України кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше десяти років, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів, що значно посилює навантаження на одного суддю та працівників апарату суду.

              Також повідомляємо, що судді Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області виконують обов’язки слідчих суддів так як на території суду знаходяться правоохоронні органи району та міста, а саме:

-         Криворізька прокуратура № 1;

-         Криворізька прокуратура № 3

-         Військова прокуратура;

-         РВ Криворізького відділу поліції ГУ НП в Дніпропетровській області;

-         Криворізький відділ поліції ГУ НП в Дніпропетровській області;

-         Відділ в м. Кривому Розі УСБУ у Дніпропетровській області;

-         Військова частина.

 

 

 

 

Заступник керівник апарату суду                                                          Подгородня І.В.

 

 

 

Голова Центрально-Міського

районного суду м. Кривого Рогу

Дніпропетровської області                                                                      І.Р.Биканов

 

 

 

 

 

Вик. Шумахер І.Р.

тел. (0564) 90-21-66