flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану здійснення правосуддя у 2015 році

04 лютого 2016, 14:28

                                                                      АНАЛІЗ

 

стану здійснення правосуддя

Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу

                             Дніпропетровської області у 2015 році

 

 

            Загальна кількість справ та матеріалів, що надійшли на розгляд до Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області в 2015 році складає 10 198 справ, в 2014 році 9 985 справ, в порівнянні з аналогічним періодом 2014 року збільшилось на 213 одиниць, що в процентному співвідношенні дорівнює 2 %. 

            Значне зменшення надходження справ та матеріалів відмічено по справам адміністративного судочинства. Так, в 2014 році до суду надійшло 411 справ та матеріалів адміністративного судочинства, за 2015 рік – 171 справа та матеріал зазначеної категорії, тобто надходження справ та матеріалів адміністративного судочинства зменшилось на 240 одиниць, що в процентному співвідношенні дорівнює (58 %).

            Збільшилась кількість справ та матеріалів кримінального судочинства, які надійшли до суду в період, що аналізується в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Так у 2015 році до суду надійшло 4 058 кримінальних проваджень, справ та матеріалів, а в 2014 році кількість цих справ, проваджень та матеріалів складала 3 173 одиниці, тобто надходження справ та матеріалів збільшилось на 885 одиниць, що становить збільшення на  (27 %).

            Що стосується справ та матеріалів, які розглядаються в порядку цивільного судочинства, спостерігається зменшення надходження цих справ та матеріалів в порівнянні з 2014 роком на 385 одиниць тобто на (8 %) (надходження справ та матеріалів в 2014 році складало 4 691 одиниця, в 2015 році – 4 306 одиниць).

            Незначне зменшення передбачається по надходженню справ та матеріалів про адміністративні правопорушення (в 2015 році – 1 523 одиниці, в 2014 році – 1 593 одиниці), тобто на 70 одиниць, що в процентному співвідношенні дорівнює 4,3 %.

            Загальна кількість усіх справ і матеріалів, в яких протягом звітного періоду провадження закінчено, складає 10 061 справ та матеріалів. За аналогічний період 2014 року  кількість цих справ та матеріалів складала 10 108 одиниць. Порівнюючи кількість розглянутих справ та матеріалів за ці періоди можна відмітити зменшення на 47 одиниць, тобто на 0,5 %. 

            На території усіх районів міста окрім Центрально-Міського районну м. Кривого Рогу розташовані районні прокуратури та райвідділи, які до 01.01.2016 р. мали право проводити досудове слідство.

            Особливість Центрально-Міського району м. Кривого Рогу у тому, що на його території до 01.01.2016 року були розташовані Прокуратура м. Кривого Рогу, Прокуратура Центрально-Міського району м. Кривого Рогу, Військова прокуратура криворізького гарнізону, Криворізький відділ управління СБУ в Дніпропетровській області, Криворізький відділ поліції ГУНП в Дніпропетровській області, Центрально-Міський відділок КВП ГУНП в Дніпропетровській області, управління захисту економіки в Дніпропетровській області Департамент захисту економіки НП України, слідче управління головного управління НП Дніпропетровської області. В зв’язку з нормами КПК України всі ці органи проводили досудове слідство по кримінальним провадженням та звертатись до Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області з клопотаннями слідчого чи прокурора на стадії досудового розслідування кримінального провадження, а також судом розглядались скарги на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб. Такі скарги та клопотання повинні розглядатися у скорочений термін – до 5 діб.

Із 10 061 справ та матеріалів розглянутих судом на протязі 2015 року 3 354 справ та матеріалів судом розглянуто в порядку досудового розслідування, що дорівнює 33 % від загальної кількості розглянутих судом справ та матеріалів.

            На якість здійснення правосуддя та тривалість розгляду судових справ впливала також наявність кримінальних проваджень, розгляд яких необхідно здійснювати колегіально. Так як відповідно до ч. 2 ст. 31 КПК України кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше десяти років, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів.

            Дія цієї норми значно посилила навантаження на одного суддю місцевого суду та працівників апарату суду, яке і без того збільшилось внаслідок запровадження інституту слідчого судді

            Значне навантаження на суддів Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області залишається однією з основних проблем, які впливають на якість здійснення ними правосуддя.